Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

3 tips för dig som ska välja ny ytterdörr

3 tips för dig som ska välja ny ytterdörr

Känns din ytterdörr gammal och sliten efter fönsterbytet? Eller vill du ge husets entré en uppfräschning med en ny trendig stil? Med moderna material, smart design och dörrar i alla möjliga stilar och färger har det aldrig varit enklare – eller roligare – att hitta den perfekta dörren för dig och ditt hus. Här har vi samlat våra tre bästa tips inför ditt dörrbyte.

Låt ytterdörren visa vem du är

Ytterdörren är det första alla ser när de kommer hem till dig. Skapa en inbjudande entré med klassiska pardörrar eller använd sido- och överljus för att sudda ut gränsen mellan ute och inne.

En ytterdörr kan användas för att understryka arkitekturen, men berättar också något om husets ägare. Även om det klassiska tipset vid ett dörrbyte är detsamma som för fönster – att utgå från husets befintliga stil och ålder – är det många som passar på att ta ut svängarna lite mer. Ett tips är att titta runt på liknande hus och låta dig inspireras.

Att byta till en modernare ytterdörr är ett snabbt sätt att ge ett äldre hus en uppdatering. Eller varför inte välja en stil och färg som speglar din egen personlighet? Även om det flesta leverantörer har ett antal standardfärger på sina dörrar, brukar det finnas möjlighet att välja en specialkulör. Du kan också välja olika kulör på utsida och insida.

Välj en ytterdörr som är både tyst och energismart

Bor du i ett område med mycket trafik eller andra störande ljud? Då kan det vara smart att välja en ljudisolerad dörr som håller oljudet ute och skapar en tystare, mer behaglig hemmiljö.

En tät ytterdörr minskar också din energiförbrukning. Upp till 35 procent av värmeförlusterna i ditt hus försvinner via fönster och dörrar. Därför erbjuder flera tillverkare energieffektiva ytterdörrar, som är extra välisolerade och där eventuella glaspartier är av energiglas. Isoleringsförmågan för dörrar anges med ett så kallat U-värde – ju lägre desto bättre.

Satsa på en kvalitetsdörr som klarar nordiskt klimat

En ytterdörr på en villa mitt inne i stan, dörren till sommarhuset i skärgården eller en förrådsdörr har helt olika krav på material, egenskaper och funktioner. Medan det ute i skärgården behövs en extra tålig dörr som står emot salta vindar, kan det inne i stan handla om undvika mörka kulörer som bleks snabbt i soligt söderläge.

Oavsett läge, tänk på att välja en ytterdörr som är anpassad för vårt nordiska klimat med vind, snö, regn och stora temperaturskillnader. Vi rekommenderar att du satsar på en kvalitetsdörr från en välkänd tillverkare.

Din ytterdörr bör ha en stabil ram i massivt trä, dörrblad i kraftig HDF-board lackerad i dubbla lager, isolering i cellplast, helst dubbla metallplåtar som gör dörren vrid- och formstabil, justerbara gångjärn med bakkantssäkring samt ett säkert hakregellås. En riktigt bra dörr har också minst 10 års formgaranti.

Vi hjälper dig att välja rätt ytterdörr

Besök din lokala bygghandel för att se vilka leverantörer som har dörrar som passar just ditt projekt. Vi har ett brett sortiment av kvalitetsprodukter och kunniga säljare som är vana att fungera som bollplank, rådgivare och problemlösare vid såväl stora som små projekt.