Fallolyckor är den vanligaste orsaken till allvarliga skador och dödsfall i byggbranschen. Att helt eliminera denna typ av olyckor är svårt då delar av byggprojekt ofta utförs på höjd, till exempel på tak. Det finns dock vissa saker som man bör tänka på för att minimera risken att en fallolycka inträffar.
Där nivåskillnaden är två meter eller mer bör du förebygga risken för fall med skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar.
Vad gäller skyddsräcken ska dessa vara hållfasta, tillräckligt höga (en meter är normalt tillräckligt) och ha åtminstone en överledare, en mellanledare och en fotlist.
I vissa fall är användningen av ovan skyddsanordningar inte möjlig, i sådana fall bör den som utövar arbetsmomentet förses med en personlig fallskyddsutrustning. Fallskyddet får inte bestå av ett enkelt midjebälte, då detta vid fall kan innebära livshotande skador på de inre organen. Istället ska en säkerhetssele bäras som på ett bra sätt fördelar krafterna.
Vid arbete på tak krävs skyddsräcke eller motsvarande utrustning. I vissa fall finns det faktiskt krav på att istället för räcke använda personlig fallskyddsutrustning, det vill säga säkerhetssele. Är du osäker på när du behöver använda säkerhetssele, kontrollera vad som står i 88 § i ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER FÖR BYGGNADS- OCH ANLÄGGNINGSARBETE.
Vid arbete på lutande tak som beräknas ta mer än fyra timmar, tex om en skorsten eller takkupa ska kläs in med plåt, anses arbetsställningen vara för krävande för kroppen. Man måste då ordna så att arbetet kan utföras från ett horisontellt arbetsplan.
Reglerna finns till för att säkerställa din och dina kollegor säkerhet, följ dem! Om du är osäker på vilken fallskyddsutrustning som passar ett arbetsmoment bäst, kontakta din Woody-rådgivare!
Woody Hallstavik | Norra Uppsalavägen 55 | 763 30 Hallstavik | 0175-20038 |